tiistai 1. huhtikuuta 2014

Munkit



Monena päivänä on tehny jo mieli munkkeja ja tänään viimein tehtiin. 

Litran taikinasta tuli 48 kpl. Riittävät vähäksi aikaa.


Pullat ja munkit oon tehny aina äitiltä saamallani ohjeella. 

Äidin pullat

5 dl vettä / maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 dl sokeria
200 g voita
1 putkilo kardemummaa
1 munan keltuainen (valkuainen kovettaa vehnästä) 
Vehnäjauhoja 


Tarkoitus oli tehdä myös täytettyjä munkkeja vaniljakreemi- ja mansikkamarmeladitäytteellä, 

vaan eipä täyttäminen näillä kotona olevilla välineillä onnistunut, 

joten kunnon pursotusvälineet ja tyllat täyttötylla mukaan lukien 

on laitettava tilaukseen mitä pikimmiten. 

Vaniljakreemi kuitenkin tehtiin ja nyt sitten pitää lähipäivinä tehä jotain mihin tämän käyttää.

Vaniljakreemi on tehty Jan Hedhin ohjeella (mestarileipurin leipäkirjasta)

1/2 vaniljatankoa
500 g (5 dl) täysmaitoa 
120 g (noin 6 kpl) keltuaisia
125 g sokeria
40 g maissitärkkelystä
25 g voita

Suosittelen käyttämään digitaalista vaakaa! 

1. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet irti ja 

pane ne maidon kanssa pieneen kattilaan. 

2. Kiehauta maito, ota kattila levyltä, pane kansi päälle 

ja anna maidon maustua. 

3. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti sekaisin ja lisää joukkoon maissitärkkelys. 

4. Kaada maito joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada seos takaisin kattilaan. 

Kuumenna seos kiehumispisteeseen koko ajan hämmentäen. 

5. Lisää voi ja vatkaa, kunnes se on sulanut. Säilytä jääkaapissa käyttöön saakka. 

Vaniljakreemi on tuoretuote ja säilyy enintään kaksi päivää. 

2 kommenttia:

  1. Hyvä pointti tuo että valkuaista ei laiteta pullataikinaan! Pitääpä muistaaa seuraavan kerran leipoessa. Munkkeja olisi täälläkin tarkoitus joku päivä tehdä :) Mä teen aina niin että vain osan sokeroin ja osan laitan pakastimeen sokeroimattomina ja sokeroin sulatuksen jälkeen, näin sokeri ei sula lämmitetyn munkin pinnalle.

    VastaaPoista
  2. Itehän laiskana sokeroin valmiiksi, mutta jos antaa munkkien sulaa pöydällä, tai sulattaa mikrossa muttei liian pitkään niin sokerit pysyy. Ainakin muistelen viime vapun ajoilta. Nytpä sen taas näkee kuinka käy. Ainaki hyvä määrä sokeria jää usein pusseihin pakastuksen jälkeen. ;) Moni kuitenkin tuntuu tekevän tuota että pakastaa ilman sokeria. :)

    VastaaPoista